Az aikido gyakorlása közben a felnőttek belső békére lelhetnek, relaxálhatnak, vagy épp önvédelmi képességekre tehetnek szert. De ezek a célok a legtöbb gyermeket egyáltalán nem érdeklik. Miért jó ötlet mégis az Aikido gyermekkorban? Mivel járulhat hozzá az életükhöz az Aikido? Tíz rövid pontban összefoglaljuk.

1. Az Aikido egy erőszakmentes harcművészeti ág

Mit jelent ez? Alapjában véve azt, hogy nem igazán kezdhetsz el egy küzdelmet az Aikidóval – csak lezárhatod azt. Az Aikido nem bátorítja a gyerekeket a Power Rangers szindrómára (miszerint ha nincs a birtokukban megfelelő eszköz, az emberek hajlamosak felnagyítani az ellenfelet, a problémát, vagy épp a hatásokra adott reakció mértékét), amelyben a gyerekek végigmennek baráton, testvéren, kutyán, macskán és jól megvernek mindenkit. Az Aikido technikája ott kezdődik, ahol valaki más áthágja a szabályokat és támad.

2. Az Aikido nyugalomra tanít

Természetesen a gyermekeknek nem kell örökké nyugodtnak lenniük. De az Aikido a kezükbe adja a választás lehetőségét. Amikor nyugodtan kell ülniük az iskolában, koncentrálniuk a házi feladat elvégzésére, vagy sportokban összpontosítani, az Aikido pontosan megtanítja, hogy ezt hogyan tehetik meg. A technikák tanítása során bemutatjuk nekik, hogyan érhetik ezt el. Ez teljesen más, mint az érzések elnyomása. Az Aikido nyugalma kellemes érzés.

3. Az Aikido valós önvédelmi helyzetekre készít fel

Előfordul, hogy a gyermekek nem megfelelően közelednek egymáshoz. A nagyobbak hajlamosak zűrös helyzetekbe keverni a kisebbeket, akár lányokat is. Egyik korábbi tagunkkal, Sárával megesett, hogy egy fiú kikezdett vele a buszon. Sára ismert pár technikát és így kétszer is kimozdította egyensúlyából és mozgásképtelen helyezetbe hozta a fiút, aki két próbálkozás után feladta a dolgot. Működött a dolog, pedig kisebb volt (és lány!). Sára elég nagy bajban lett volna, hogy csak ütésekkel, rúgásokkal és karmolásokkal próbálta volna megvédeni magát.

4. Az Aikido pozitív világképet ad a gyermekeknek

Az Aikido megmutatja, hogy ahhoz, hogy valami értékeset hozzunk létre a világban, a környezetünkkel harmóniában kell cselekednünk. Megtanít arra, hogy ha bajt okozol, veszíteni fogsz. De ha a tudatod rendben van, nyugodt és pozitív vagy, jó dolgokat tudsz összehozni, bármit is mérjen rád az Univerzum.

5. Az Aikido könnyedebb életfelfogást tanít

A güriző, túl komolyan vett hozzáállás nem jó érzés és nem segít a mindennapi életben. És a legtöbbször nem hozza a lehető legjobb eredményt. Az Aikido akkor működik a legjobban, hogy lazítva, könnyed érzéssel állunk hozzá. A kicsik ezt megtanulják gyakorlás közben és az életük más területein is önkéntelenül alkalmazni fogják.

6. Az Aikido segít az iskolában

Az Aikido gyakorlásával a gyerekek tiszta és nyugodt tudatot fejlesztenek, melynek eredményeként könnyebben felszívják a tudást és tisztábban gondolkodnak. Az Aikido célja a teljes emberi potenciál fejlesztése, és az iskola az egyik legfontosabb helyszín e képességek  kiteljesedéséhez.

7. Más sportokban is segít az Aikido

Az egyensúlyérzék, hárítások, esések gyakorlása más sportokban is hasznos lehet, jobb eredményekhez juttathat vagy segíthet a sérülések elkerülésében. Ō Sadaharu, japán hazafutás-királya középszerű baseball-játékosként kezdte pályáját. Sikereinek nagy részét az Aikido gyakorlásának tulajdonította. A nyugalom, melyre az Aikido tanította, felkészítette a labda nyugodt fogadására. Egyensúlyérzékének fejlesztése lehetővé tette számára egy egylábas technika kialakítását, melynek révén nagyobb erővel tudta eldobni a labdát.

8. Az Aikidóban bárki sikeres lehet

Az Aikido nem követel meg atlétikai alkatot vagy tehetséget. Valójából, időnként akadályt jelenthet a sportolókra jellemző bátorság. Az Aikidón belüli fejlődéshez a legfontosabb a kitartás és a pozitív hozzáállás. Tudunk ennél jobb leckét tanítani gyermekeinknek?

9. Az Aikidót a kicsik is gyakorolhatják

Mivel az Aikido nem támaszkodik a méretre, súlyra, magasságra és nem számít a kor vagy a nem, valóban sikeresen gyakorolhatják a gyermekek. Meglepő, de rövid gyakorlás után egy 10 éves, 40kg körüli gyermek ki tud billenteni egy 85kg-os felnőttet az egyensúlyából, sőt, akár el is dobhatja. Maruyama Koretoshi mester csak 60kg súlyú, mégis dobásaiban kimagasló az energia.

10. Bónusz a szülőknek: az Aikido kifárasztja a gyakorlókat

Edzésnapokon hamarabb fognak a kicsik ágyba menni 🙂

Eredeti változat: BodyMindAndModem.com: Why should kids practice Aikido?